07/06/2020ulubih newsletter


Partneri:


IZLOŽBA PDF Ispis E-mail
02/12/2012

IZLOŽBA GRAFIKA

 

Lejla Bešić, rodena 1974 godine u Sarajevu.Akademiju likovnih umjetnosti upisala 1995/96 godine u Sarajevu,odsjek za grafiku,u klasi profesora Salima Obralića.Diplomirala na istoj 2001 godine u klasi Dževada Hoze.

Od 2002. aktivan član ULUBiH-a.Izlagala na vise grupnih i kolektivnih izložbi u Bosni i Hercegovini i u inozemstvu.

 

U utorak, 04.12.2012. godine u Galeriji Roman Petrović,sa početkom u 19.00 sati održati će se otvaranje izložbe grafika akademske grafičarke Lejle Bešić.Na izložbi će biti postavljeno oko 25 grafika izvedenih u grafičkoj tehnici mezzotinti.

Otvorenje izložbe biti će popraćeno zvucima viole našeg mladog veoma talentovanog muzičara Ajdina Mulabdića.Izložbu će otvoriti naš istaknuti književnik Valerijan Žujo a uvaženi likovni kritičar profesor Ibrahim Krzović će se ukratko osvrnuti na umjetničke radove.

 

Teme i motivi su izabrani iz neposrednog okruženja,sa kojima se umjetnica svakodnevno susreće.Oni nisu puko prenošenje stvarnosti ,već nadograđivanje stvarnosti kojoj pokušava dati nesvakidašnji izgled vlastitim likovnim izrazom.

Svoj likovni izraz pronašla je u grafičkoj tehnici mezzotinti.

Mezzotinta je grafička tehnika koja ima za cilj postizanje višetonskog grafičkog multiorginala.Štampa se sa mehanički nazrnčane bakarne ploče,sa koje se prvo istruže srednji ton,a potom sve svijetliji tonovi-valeri,što ovoj tehnici daje poseban senzibilitet.

 

Realizaciju izlozbe podrzalo MINISTARSTVO KULTURE I SPORTA KANTONA SARAJEVO I UDRUZENJE LIKOVNIH UMJETNIKA BOSNE I HERCEGOVINE.

 

 

ULUBiH

Image 

 
« Prethodna   Sljedeća »
Aktuelno
VIDEO
Ko je online?
Posjetilaca od '10
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
 
© 2010 Udruženje likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine, Titova 54, 71000 Sarajevo, Tel. / Fax.+387 33 668 009

www.ulubih.ba
powered & hosted by HiT